Начин на приготвяне
Първата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.
След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита. Първото е по-едро, а второто е по-ситно.
Билките (градинска и планинска чубрица, мащерката) се сушат естествено, по възможност на открито. След това се ронят и стриват на ситно.
Всичко се смесва и готовата вече шарена сол се пресява през сито, за да има фина консистенция.
По желание може да добавите и тиквени семки. Моята баба ги слагаше, след като са изсъхнали хубаво на слънце.
След това ги смилаше заедно с люспите в машинката. Казваше, че това придава плътност и аромат на шарената сол. Ако искате шарената сол да е пикантна, добавете и смлени изсушени люти чушлета.
Остава само да намажете като едно време дебело филия с масло, да поръсите със шарена сол и да си припомните детство мое - реално и вълшебно...!
Панагюрската шарена сол е готова.
Коментари