Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Сияна

Погача Сияна

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Погача Сияна
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
21/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Замесването на погачи не е толкова трудно, но се изисква истинско майсторство да изваеш от обикновеното тесто това истинско произведение на изкуството!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 60 г за намазване на корите
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесих средно твърдо тесто. Оставих го да втаса на топло, покрито с кърпа. Втасалото тесто разделих на две, като едната част е по-голяма. От по-голямата топка разточих 4 обли кори.

Намазах ги с масло и подредих една върху друга. Разрязах на 12 триъгълника, като се започва от центъра, но до края на кръга трябва да остане неразрязана част.

През едно се режат по средата, неразрязаните се промушват отдолу нагоре, а на разрязаните се промушва върха им отдолу нагоре, за да се получи листенцето. Под листенцата, които са средата на питата поставям обла кора или другият вариант е да се навие руло.

От тесто за декорация изрязах букви и ги поставих, след като я намазах с жълтък и мляко. Оставих питката да втаса на топло и после изпекох в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: