Начин на приготвяне
Погачата има различни тълкувания, най-често се използва за хляба, който се приготвя за новородено - обикновено този хляб се прави сладък.
Под погача обаче може и да се разбира приготвянето на по-специален хляб, обикновено той се приготвя за празници, оформя се по различни начини от обикновената кръгла питка и за приготвянето му се използват по-специални продукти като прясно мляко, яйца, масло.
За да стане една погача сполучлива, най-важното нещо е да бъде изпечена добре. Времето за изпичане на погачата зависи от големината на самата погача и от фурната, в която се пече.
За средна малка погача от 500 г брашно ще бъдат необходими около 35 мин на 200°C; за средна погача от 700 г брашно са нужни около 40 мин; а за голямата погача от 1 кг брашно са необходими около 50-55 мин.
Рецептата, която аз използвам за празничните си погачи, се състои от по-горе описаните продукти.
Самото тесто се замесва по следния начин: брашното се пресява и се смесва със солта, маята се активира със захарта, малко топло мляко и 1 с.л. брашно. В средата на брашното се прави кладенче, там се слага шупналата мая, разбитите яйца, олиото, оцетът. След това постепенно се добавя смесеното мляко с водата и се замесва меко нелепнещо тесто, ако е необходимо, се добавя още брашно за доомесване, добре измесеното тесто се намазва с олио и се покрива със стреч фолио и чиста кърпа, оставя се на топло да втасва около 45-50 мин.
Втасалото тесто се изважда върху плота, намесва се с малко брашно и е готово за работа. В случая аз съм разделила тестото на три топки. Вземам първата топка и разточвам на кора, намазвам с разтопено масло, разточвам втората топка и я слагам отгоре, намазвам отново с масло, разточвам третата топка и я слагам най-отгоре, разточвам леко.
Полученият кръг разрязвам първо по височина през средата, след това по дължина през средата и се получават 4 еднакви части, всяка част разрязвам на 4 - получават се триъгълници, всеки триъгълник разрязвам през средата като започвам от върха, но не режа докрай.
Така получените фигурки навивам на рулца и подреждам в намаслена дълбока тава.
Подредената погача оставям да втаса около 30 мин., намазвам я с цяло добре разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко и слагам да се пече.
В моята фурна пека за 25 мин на 200°C и след това още 30 мин на 180°C. Ако започне да се препича, намалете градусите на 160 или завийте с фолио.
Изпечената погачата Царица намазвам с малко масло и завивам с чиста кърпа. У дома погачата е задължителна за всеки празник или по специално събитие.
Коментари
Къде е :)