Начин на приготвяне
Брашното се пресява заедно със солта.
В дълбока купа се налива топлото прясно мляко, добавя се половин кубче прясна мая, супена лъжица захар (с връх) и сместа се разбърква енергично, докато захарта и маята се разтворят напълно.
Добавя се заквасената сметана, олиото, крема сиренето и двете яйца без единия жълтък, него ще го оставим за намазване на питката. Малко по-малко се добавя пресятото брашно със солта и когато стане трудно вече за бъркане, се прехвърля върху набрашнения плот. Замесва се меко и еластично тесто. Не е нужно да се меси дълго, 8-10 минути са напълно достатъчни.
Тестото се прехвърля отново в купата и се поръсва с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си (около 40 - 50 минути).
Дъното на кръгла тава (с диаметър 26 см) се покрива с хартия за печене и се намаслява с малко масло.
След като е удвоило обема си, тестото се разделя на 9 еднакви топчета. Всяко едно се разточва на кръгла кора, прави се прорез до центъра ѝ, намазва се с масло и се навива на конус (виж снимките).
Прехвърля се с широката част към стените на тавичката. Така се процедира и с останалите топчета, само последното топче се разточва на по-широка кора, с помощта на чаша се изрязват кръгчета, те се нареждат със застъпване едно до друго в права линия и в средата се слага по малко сиренце. Навиват се на три рулца и от тях се оформят розички. Слагат се в центъра на питката.
Оформаната питка се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Намазва се с разбития с няколко капки олио и прясно мляко жълтък и се пече в средата на предварителн загрята на 170 °C фурна за около 50 минути. Ако започне да се препича повече отгоре, завийте специалната погача с алуминиево фолио.
Готовата питка със сиренце Роза се намазва с масло и се покрива с кърпа за десетина минутки.
Добър апетит!
Вижте още съвети за украса на питка, както и научете как да стане по-пухкава питката :)
Коментари