Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сиренце Роза

Питка със сиренце Роза

ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Питка със сиренце Роза
Снимка: Зори
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Не бъдете мързеливи, замесете едно тесто и направете тази разкошна питка Роза - заслужава си."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл, хладко
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л. с връх
  • крема сирене - 100 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • краве масло - 40 г, разтопено (за намазване мужду корите)
  • брашно - 800 г + допълнително за поръсване
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 1 с.л. за намазване на готовата питка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява заедно със солта.

В дълбока купа се налива топлото прясно мляко, добавя се половин кубче прясна мая, супена лъжица захар (с връх) и сместа се разбърква енергично, докато захарта и маята се разтворят напълно.

Добавя се заквасената сметана, олиото, крема сиренето и двете яйца без единия жълтък, него ще го оставим за намазване на питката. Малко по-малко се добавя пресятото брашно със солта и когато стане трудно вече за бъркане, се прехвърля върху набрашнения плот. Замесва се меко и еластично тесто. Не е нужно да се меси дълго, 8-10 минути са напълно достатъчни.

Тестото се прехвърля отново в купата и се поръсва с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си (около 40 - 50 минути).

Дъното на кръгла тава (с диаметър 26 см) се покрива с хартия за печене и се намаслява с малко масло.

След като е удвоило обема си, тестото се разделя на 9 еднакви топчета. Всяко едно се разточва на кръгла кора, прави се прорез до центъра ѝ, намазва се с масло и се навива на конус (виж снимките).

Прехвърля се с широката част към стените на тавичката. Така се процедира и с останалите топчета, само последното топче се разточва на по-широка кора, с помощта на чаша се изрязват кръгчета, те се нареждат със застъпване едно до друго в права линия и в средата се слага по малко сиренце. Навиват се на три рулца и от тях се оформят розички. Слагат се в центъра на питката.

Оформаната питка се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Намазва се с разбития с няколко капки олио и прясно мляко жълтък и се пече в средата на предварителн загрята на 170 °C фурна за около 50 минути. Ако започне да се препича повече отгоре, завийте специалната погача с алуминиево фолио.

Готовата питка със сиренце Роза се намазва с масло и се покрива с кърпа за десетина минутки.

Добър апетит!

Вижте още съвети за украса на питка, както и научете как да стане по-пухкава питката :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер е.
24.01.2025 17:18