Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с готови кори и бита сметана

Тиквеник с готови кори и бита сметана

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Тиквеник с готови кори и бита сметана
Снимка: marcheva14
1 / 3
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Българска рецепта за тиквеник с прекрасен вкус и аромат на златна есен."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет, 500 г (ползвала съм кори Сърбиянка)
  • масло - 125 г
  • зехтин - 50 мл
  • тиква - 500 г
  • орехи - 3 шепи (нарязани на едро)
  • канела - 1/2 ч.л.
  • стафиди - 3 шепи предварително напоени в ром
  • захар - на вкус (кристална)
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопява се масло заедно със зехтина.

Тиквата не я стържа на ренде, а я слагам в блендера на малки кубчета и за 10 сек я завъртявам, но не и съвсем да се пасира, а да се усещат и парченца. Към нея добавям орехите, стафидите и канелата.

Взимам една кора и я намаслявам с четката добре. Оставям я настрани. Втората кора също я намаслявам и покривам първата и така до пет кори.

На дългата страна на намаслените кори обилно поръсвам с плънката и със супена лъжица добавям захар на вкус или при мен около 3 и половина с.л.

Тиквеникът трябва да е сладък. Завивам на руло, но не много стегнато, за да може добре да се изпече и плънката. Нареждам рулата в намаслена тавичка .

Пече се на 180 градуса за около 20-25 мин с вентилатор. Охлажда се и поръсвам с пудра захар. Поднасям го с топка бита сметана.

Тиквеникът с готови кори и бита сметана е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Наталия, разбира се, че може и предварително да се задуши, но напоследък я приготвям сурова и я поставям направо. Не ми се губи време, а както си прочела даже вече не я стържа на ренде, а направо я поставям в блендера за няколко секунди и е готова. Нямам и ръце да стържа и затова си намерих по лесен начин и силно го препоръчвам.
03.10.2016 20:10
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Не мен ми харесва повече когато тиквата и всичко останало предварително се задуши в мазнината. Но иначе рецептата е много хубава.
03.10.2016 12:15