Начин на приготвяне
Измиваме воденичките. Почистваме от ципи и песъчинки и отново измиваме с течаща вода. Слагаме воденичките в тенджера, наливаме вода и варим 30 минути. Бульона от варене запазваме.
В огнеупорен съд с капак слагаме майонеза / 3 с.л. /. Когато нямаме майонеза с вкус на горчица, може да сложим трапезна майонеза, смесена с лъжичка горчица. Към майонезата прибавяме кисело мляко / 5 с.л./ и нишесте натурално / 1 ч.л./. Подправяме с черен пипер на вкус и малко сол /понеже майонезата е солена /. Наливаме 1/2 ч.ч. бульон от сварените воденички. Разбъркваме хубаво.
Отцедените от бульона воденички сипваме в подходящ съд - тенджерка или касерола. Прибавяме настърган лук /1 ч.л./, ръсваме черен пипер, слагаме краве масло / 1 с.л./ и наливаме 1/2 к.ч. бульон от воденичките. Задушаваме, докато течността изври. Разбъркваме няколко пъти и сипваме при млякото и майонезата.
Смесваме добре, слагаме капак и поставяме в студена фурна. Включваме на 200 градуса и печем до готовност / След 15-20 минути вече сосът започва да ври и за по-течна консистенция готвим още 10-15 минути, а ако искаме сосът да е по-плътен, удължаваме времето на готвене/.
Може преди да извадим от фурната, да махнем капака и леко да запечем.
Поднасяме ястието с пресен магданоз.