Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бухти»Бухти с кисело мляко на фурна

Бухти с кисело мляко на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бухти с кисело мляко на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Така е, вече и бухтите отказват да поемат излишни мазнини и предпочитат да ги приготвяте на фурна"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г + за доизмесване
  • мая - 15 г жива
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 100 г гъсто, пълномаслено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - около 60 мл
  • масло - за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Оставете да шупне за 7-8 минути.

Пресейте брашното в купа, заедно със солта. Направете кладенче, в което сипете млякото и шупнатата мая.

Замесете меко тесто, добавяйки си брашно, колкото е нужно, докато постигнете гладкост и спре да ви лепне. Намазнявайте пръстите си с олиото, за да ви е по- лесно.

Оставете тестото в купата и покрийте с кърпа. Изчакайте да удвои обема си- около 1 час.

Разточете на дебела кора, малко по-малко от сантиметър. С остър нож изрежете ромбоидни бухтички.

Намазнете обилно дъното на тавичка и в нея подредете на разстояние бухтите. Всяка от тях намажете с обилно количество от олиото и оставете на топло да бухнат за около 30-40 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете пухкавите бухти докато почервенеят- около 30 минути. Може накрая да увеличите фурната до 200 градуса, за по- бърз загар, но не ги препичайте прекалено, за да не изсъхнат (изпечете на 2-3 пъти, взависимост от големината на тавичката ви).

Докато са горещи, намажете с масло и завийте с кърпа, за да омекнат. Щом са почти изстинали поръсете обилно с пудра захар и поднесете. Невероятно вкусни бухти с кисело мляко на фурна.

Виж също как да не стават мазни бухтите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: