Начин на приготвяне
Изберете по-едри батати, почистете ги с четка и измийте много добре под течаща вода.
Сложете ги в тава без да ги белите, полейте върху тях зехтина, посолете и поставете в загрята фурна на 180 градуса да се запекат за около 50 минути, като периодично ги обръщате. Извадете картофите и оставете да изстинат.
Почистете лука и нарежете на дребно. Сложете в тиган зехтина и добавете лука, запържете. Нарежете чоризо на дребни парченца и го сложете при лука в тигана. Разбъркайте и пържете около 5 минути и махнете от котлона.
Разрежете бататите през средата по дължина на две половини. С лъжица издълбайте внимателно вътрешността на картофите, като оставите дъното и страните цели. Трябва да се получат като лодки.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
В купа сложете отделената вътрешност на бататите, сложете запържения лук с чоризо и подправете със сол, черен пипер, мащерка и лимонов сок.
Настържете кашкавала, и сложете половината от него в плънката. Зеления лук и лютата чушка нарежете на ситно и добавете и тях, разбъркайте всичко.
С тази смес напълнете получените картофени лодки. Върху всяка поръсете с малко от останалия кашкавал.
Сложете тавата в загрята фурна на 180 градуса до разтапяне и златист цвят на кашкавала, около 10-15 минути.
Преди поднасяне поръсете пълнените картофи с нарязан на ситно магданоз.
Бататите с апетитна плънка са готови.
Коментари