Начин на приготвяне
Смесваме маята с 1 ч.л. захар, 400 мл хладка вода и няколко лъжици брашно. Разбъркваме добре и оставяме на топло да се активира.
Междувременно пресяваме брашното със солта. В подходящ съд слагаме брашното, правим кладенче и сипваме маята, яйце и олио.
От продуктите замесваме меко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.
Междувременно приготвяме плънката за нашия месеник. Нарязваме лука на едро и запържваме до златисто. Когато лукът омекне, прибавяме каймата и запържваме каймата, докато стане на трохи. Прибавяме чери доматите и лютеницата и пържим за няколко минути. Овкусяваме плънката с подправките и готвим, докато получим сочна плънка, която няма излишна течност в нея.
Тестото разделяме на две части, като ги разточваме, колкото е диаметърът на тавата, в която ще приготвяме нашия месеник с плънка.
Слагаме първата кора, отгоре равномерно разпределяме плънката. Покриваме с втората кора, която сме разточили една идея повече, за да може да завием краищата ѝ навътре.
Оставяме месеникът да втаса отново, правим разрези по желание и печем хляба с плънка в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.
Идеята за този вкусен месеник е взета от блога My Taste