Начин на приготвяне
Пилето измийте и подсушете. Натрийте със сол и черен пипер и полейте със сока от лимона. Приберете за час в хладилник. През това време пригответе плънката, като нарежете бекона на кубчета и всички зеленчуци на дребно.
Задушете в зехтин последователно чесъна, лука до прозрачност, морковите, гъбите, бекона, домата и боровинките. Налейте малко бяло вино в плънката и нарязания магданоз.
С така приготвената плънка напълнете пилето и зашийте. Поставете в глинения съд и намажете със сместа от майонезата, горчицата и червения пипер с помощта на домакинска четка.
Налейте бялото вино, зеленчуково бульонче и 1 чаша вода.Около напълненото пиле подредете зелените подправки. Завийте глинения съд с алуминиево фолио, похлупете с капака и метнете в студена фурна.
Отначало печете на висока температура и след това намалете на 180 градуса. Печете два часа. След това отстранете фолиото и капака и допечете до получаване на приятен загар.
Поднесете печеното пиле със свежа салата, резени лимон и плънката. Вкусотия! Добър апетит!
Пилето с плънка в гювеч е готово.