Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Запечени картофи със сметана и шунка

Запечени картофи със сметана и шунка

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Запечени картофи със сметана и шунка1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Тази вкусна запеканка на баба е идеална, както за основно ястие, така и за мезенце. Какво по-хубаво от уханната и вкусна кухня на баба?"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • шунка - 300 - 400 г
  • сметана - 1 кофичка заквасена
  • мазнина - 50 мл
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер
  • праз - 1 стрък
  • кашкавал - 150 г настърган по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите, поставете ги в намазнена тава и разбъркайте леко с предварително нарязаната на парченца шунка.

Овкусете със сол, черен и бял пипер, малко риган и поръсете накълцан праз.

Полейте още малко олио отгоре и долейте с малко топла вода.

Разбийте предварително сметаната и залейте върху ястието.

Сложете картофената запеканка да се пече за 30 минути в умерено загряна фурна под фолио.

Махнете след това фолиото, добавете настъргания кашкавал по желание и доопечете картофите до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
514
410
36
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тази запеканка се прави със сварени картофи, шунка, кашкавал и мариновани краставички, лук и 2-3 скл. чесън ?
22.02.2023 15:52
1
Анонимен
Анонимен
За 30 мин. няма как да станат картофите, освен ако не са полу-сварени.
19.09.2018 20:41
2
1
никнай
никнай
Няма нищо по-глупаво от това да се правиш на разбиращ а да незнаеш че белият пипер всъщност е обелен черен.
Само като прочетох че за подправка се използва бял и черен пипер ми стана ясно че рецептата е писана от лаик и спрях да чета.
Незнам само кой и за какво те е удостоил с титлата "Мастър Шеф" !
10.02.2016 22:43
3
6
1
Покажи всички подкоментари
Ина
Ина
Заквасената сметана от малките кофички ли е?
09.02.2016 17:54
4
Мартина Вълкова
Мартина Вълкова
Направих го и стана страхотно, благодаря за рецептата.
13.09.2013 15:13
10
3