Начин на приготвяне
Почистете и измийте много добре картофите, сложете, без да ги белите, в тенджера под налягане с малко сол и лъжичка захар и сварете за 7 мин, отцедете и оставете да се охладят.
В друга тенджера сложете ориза с една чаша вода и сол и сварете ориза до готовност, отцедете много добре и леко пасирайте до гъста каша.
Лука почистете и нарежете на дребно.
Обелете картофите, намачкайте ги в купа и сложете ориза, лука, яйцето, сиренето, галета и всички подправки.
Разбъркайте сместа и с ръце намачкайте всичко много добре. Покрийте с фолио и оставете в хладилник за 30 мин.
Извадете сместа и с набрашнени ръце оформете кюфтенца с желаната големина, оваляйте всяко в брашното, изтръскайте излишното и изпържете в загрятото олио.
Бележка: След като загреете мазнината, намалете котлона на средна температура, защото юфтенцата се пържат бързо и биха могли да прегорят, както стана с няколко от моите. Ако сместа ви стане по течна, сложете в нея лъжица брашно, възможно е да се получи в зависимост от сорта картофи, които ползвате.
Коментари