Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца с ориз и маслини

Кюфтенца с ориз и маслини

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Кюфтенца с ориз и маслини
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Сочни кюфтенца, заровени в ароматен ориз с маслини - има ли гладни"

Необходими Продукти

  • за кюфтенцата
  • телешка кайма - 400 г
  • галета - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 1/2 глава, настъргана
  • босилек - 1/2 ч.л. сух
  • пипер - 1/3 ч.л. черен
  • сол
  • за ориза
  • ориз - 220 г
  • лук - 1/2 глава
  • пюре - 2 с.л. доматено
  • бульон - 550 мл. телешки
  • маслини - 4 с.л. обезкостени и нарязани на половини
  • босилек - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно и го разделете на две части (едната за ориза, едната за кюфтетата). Смесете всички продукти за кюфтетата и омесете хубаво до получаването на еднородна смес.

Приберете в хладилника за около 30 мин. При готовност направете малки кюфтета и ги подредете в застлана тава.

Запечете до зачервяване в загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 мин. Междувременно загрейте олиото в дълбок тиган на котлона на умерена температура. Задушете другата част на лука. Добавете доматеното пюре, босилека и сол на вкус.

Прибавете ориза и гответе за около 5 мин, като разбърквате периодично. Сипете бульона и захлупете с капак. Гответе около 15-20 мин.

Прибавете запечените кюфтенца в тигана при ориза. Гответе още около 20-30 мин. или до готовност на ориза. В последните 10 мин. добавете нарязаните маслини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: