Търновска царица

pchelichepcheliche
Новак
4261013
Търновска царица1 / 2
07/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Представям ви много лесен и вкусен десерт, подходящ както за закуска, така и за следобедното кафе"

Необходими Продукти

  • конфитюр - 1 пюрено бурканче
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • какао - 3 ч.л.
  • ванилии - 2 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 400 г
  • вода - 400 мл
  • шокалад - 1 бр. /75 г/
  • маргарин - 150 г
  • кокосови стърготини - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме конфитюра и содата, разбъркваме хубаво с дървена лъжица и оставяме да престои 20 минути.

След това прибавяме захарта, щипка сол, какаото, ванилията и канелата.

Разбъркваме, за да се смесят всички съставки.

Бавно започваме да добавяме пресятото брашно, като редуваме с водата, разбиваме с миксер и накрая добавяме олиото.

Изсипваме сместа в набрашнена тава и печем в предварително загрята фурна на 250 градуса.

Проверяваме с клечка, докато остане суха.

След като изстине сладкишът, го нарязваме на квадратчета и глазираме.

Аз използвам за глазура разтопен шоколад на водна баня и добавям към него маргарин. Поливаме обилно и оставяме да стегне глазурата.

Поръсваме с кокосови стърготини. Кексът остава мек няколко дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: