Начин на приготвяне
В купа изсипваме конфитюра и содата, разбъркваме хубаво с дървена лъжица и оставяме да престои 20 минути.
След това прибавяме захарта, щипка сол, какаото, ванилията и канелата.
Разбъркваме, за да се смесят всички съставки.
Бавно започваме да добавяме пресятото брашно, като редуваме с водата, разбиваме с миксер и накрая добавяме олиото.
Изсипваме сместа в набрашнена тава и печем в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Проверяваме с клечка, докато остане суха.
След като изстине сладкишът, го нарязваме на квадратчета и глазираме.
Аз използвам за глазура разтопен шоколад на водна баня и добавям към него маргарин. Поливаме обилно и оставяме да стегне глазурата.
Поръсваме с кокосови стърготини. Кексът остава мек няколко дни.