Начин на приготвяне
За тази бобен салата по Великотърновски бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 часа, като водата, която покрива боба, трябва да се достъпно количество, за да не набъбне и остане сух.
След 12 часа се измива много добре и се залива със студена вода. Слага се да заври, след което се изсипва водата и се залива отново със студена вода.
Процедурата се повтаря три пъти. По време на варенето се отстранява пяната, която бобът отделя, като не се отстранява с решетъчна лъжица, а с лъжица без дупки, за да се отстрани цялата пяна.
Бобът се вари с четвъртата вода до пълното сваряване.
След сваряването бобът се отцежда много добре.
Лукът за апетитната бобена салата се почиства, измива и нарязва на полумесеци. Слага се в тиган с незалепващо покритие и се пържи в олио до омекване.
Прибавя се отцеденият боб, като пърженето продължава 5 мин, след което се слага червеният пипер, черен пипер и сол.
Пърженето продължава на среден огън 10 мин.
Оформете Търновската бобена салата красиво в чинии и направете украса по желание.
Коментари