Начин на приготвяне
Тази торта се приготвя изключително лесно, бързо и е подходяща за всякакви поводи, включително и за ненадейно посетили ви гости. Течният шоколад и маслото да са със стайна температура.
Направете крема за тортата, като сложите в купа сметаната и течния шоколад, разбъркайте със шпатула до пълното им смесване, не разбивайте с миксер, защото сметаната ще се втечни и после по трудно ще стегне.
Нарежете бананите на тъни колелца или парчета. Сложете в голям поднос една лъжичка от крема и го размажете по дъното му, сложете първия блат. Така блатът ще се залепи за подноса и няма да се мести, докато оформяте тортата.
Разделете на око крема, така че да ви стигне за намазване на трите блата. Намажете първия блат с крема, сложете малко от нарязаните банани и захлупете с втория блат, намажете отново с крем и сложете банани, поставете последния блат и намажете с останалия крем като обиколите и страните на тортата. Оставете тортата в хладилника да стяга.
През това време направете шоколадовия ганаш, с който да довършите тортата. Загрейте сметаната на котлона, преди да заври я махнете и добавете начупения шоколад и маслото. Оставете така за около минута, и след това разбъркате до получаване на гладка хомогенна шоколадова маса.
Оставете на страни за няколко минути за се охлади и полейте с нея тортата. С помощта на нож разпределете ганаша по цялата торта и сложете в хладилника. Нарежете няколко парчета банан и ги полейте със лимонов сок, за да не потъмнеят. Поставете ги върху тортата и завършете с листенца мента.
Украсата е по ваш избор, моята е семпла, но това беше възможно най-бързата , която можех да измисля. Хубаво е тортата да престои няколко часа в хладилника, за да стегне добре крема, може също да ползвате желатин или стабилизатор за сметана. Моята нямаше как да я чакаме да стяга много и при разреза, кремът не беше още стегнал, но пак се изяде за нула време :)