Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода. Още топли се белят и намачкват с преса за картофи.
Добавя се сол на вкус. Месото се нарязва на малки парчета. Запържват се в мазнина и към тях се добавят лукът и гъбите, нарязани на дребно.
Сипете малко вода (ако е необходимо) и гответе до омекване на продуктите. Прибавете подправки по избор.
Подгответе си тава, в която ще печете розата.
Сипете малко олио и една част от картофеното пюре. Изсипва се плънката и се покрива с още малко пюре(трябва да се образува нещо, като купол).
С мокри ръце се взима от пюрето и се оформят листенцата на розата. Подреждате ги върху картофения купол, като леко ги застъпвате и оформяте листенцата.
След като оформите розата, я залейте с разбитото яйце.
Печете на 200 градуса до златисто. Оставете леко да се охлади и нарежете запеканката на порции.
Картофената роза със свинско и гъби е готова.