Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Запеканки»Картофена роза със свинско и гъби

Картофена роза със свинско и гъби

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Картофена роза със свинско и гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Душата на твореца си личи, дори когато той не рисува, а готви"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • свинско месо - 400 г
  • лук - 1 глава
  • гъби - 150 г
  • подправки - по избор
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите в подсолена вода. Още топли се белят и намачкват с преса за картофи.

Добавя се сол на вкус. Месото се нарязва на малки парчета. Запържват се в мазнина и към тях се добавят лукът и гъбите, нарязани на дребно.

Сипете малко вода (ако е необходимо) и гответе до омекване на продуктите. Прибавете подправки по избор.

Подгответе си тава, в която ще печете розата.

Сипете малко олио и една част от картофеното пюре. Изсипва се плънката и се покрива с още малко пюре(трябва да се образува нещо, като купол).

С мокри ръце се взима от пюрето и се оформят листенцата на розата. Подреждате ги върху картофения купол, като леко ги застъпвате и оформяте листенцата.

След като оформите розата, я залейте с разбитото яйце.

Печете на 200 градуса до златисто. Оставете леко да се охлади и нарежете запеканката на порции.

Картофената роза със свинско и гъби е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: