Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мачкан (джуркан) боб за Бъдни вечер

Мачкан (джуркан) боб за Бъдни вечер

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Мачкан (джуркан) боб за Бъдни вечер2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Едно от любимите ни традиционни ястия за Бъдни вечер, което бързаме да споделим с вас, че време не остана"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • лук - 200 г кромид
  • сол - 15 г сол
  • моркови - 2 броя
  • джоджен - 20 г сушен
  • магданоз - 15 г сушен
  • олио - 200 мл
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба от предната вечер в студена вода. На сутринта сменете вода, сложете го да заври и го варете 15 минути. Водата пак се сменя и се прибавят изчистените и нарязани ситно лук и моркови.

След като бобът е сварен, се посолява, отцежда се и докато е топъл, се мачка на каша с вилица или друг прибор. Разбърква се с олиото, червения пипер и се подправя с джоджен и магданоз.

Ястието става още по-хубаво ако се поръси със сух пържен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: