Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тирамису»Сладкиш Тирамису с Амарето

Сладкиш Тирамису с Амарето

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Сладкиш Тирамису с Амарето
Снимка: Veselina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5
"Сладкиш за любими хора, с неустоим аромат на Амарето и нежен вкус"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. големи жълтъка
  • захар - 110 г
  • амарето - 120 мл
  • маскарпоне - 400 г
  • сметана - 250 мл течна сладка
  • бишкоти - 24 бр. Савоярди
  • какао - на прах за поръсване
  • за бишкотите
  • кафе - 150 мл еспресо
  • захар - 2 с.л.
  • амарето - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правим кафе на машина. Хубаво е да е еспресо. Докато е топло, в него се слага захарта и разбъркваме с лъжица, за да се стопи. След като изстине, се слага и 50 мл Амарето.

Тази течност ще ни е нужна за потапяне на бишкотите Савоярди в нея. Слагаме отделени 4 жълтъка в купа един по един. За крема разбиваме четирите жълтъка със захарта с миксер в купа, докато побелеят и стане гъста смес. Слагаме ги в друг подходящ съд, който може да се сложи на водна баня.

Съда с жълтъците го слагаме в тенджера с вода на котлона. След като заври водата, се слага в крема 100 мл Амарето и непрекъснато се бърка със сладкарска шпатула, докато кремът се сгъсти. Бъркането трябва да е интензивно, до хубав крем.

След като сме сгъстили достатъчно крема, слагаме съда в друг съд, но със студена вода с 6-7 кубчета лед. Разбъркваме пак продължително, докато се охлади сместа. В друга чиста и суха купа се разбива маскарпонето с миксер. Става пухкав крем. Към маскарпонето слагаме напълно студения крем с жълтъците.

Разбъркваме внимателно със сладкарска шпатула. В купа разбиваме течната сметана с миксер до гъст крем. Прибавяме и него към сместа с яйченият крем и маскарпонето. Разбъркваме с шпатулата внимателно, не с миксер. В плитък съд изливаме кафето с Амаретото и захарта, които приготвихме.

Всяка една бишкота бързо потапяме в течността. Нареждаме първи ред потопени една по една бишкоти на дъното на йена. Върху нея внимателно с лъжица разпределяме от крема. Трябва мисловно да си разделим за два пъти крем. Пак ред потопени бишкоти, ред крем. Заглаждаме много добре. Не трябва да се натиска. Слагаме сладкиша в хладилника. Покриваме го с фолио, но внимаваме да не докосва последният ред крем.

След 5-6 часа го изваждаме и го поръсваме обилно с какао с помощта на цедка. Режем на квадрати. Сервираме в чиния за сладкиш или торта. Рецептата е от Йоли и много добре се получава, малко трудоемка е, но си струва. Замених виното с Амарето, а какаото ми е обикновено българско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: