Начин на приготвяне
Ябълките се измиват добре, махат се дръжките и се изрязват загнилите места. Счукват се цели в дървено ведро или метална кофа на порции по около килограм. След всяко счукване в кофата се добавя 1 л сироп, разбърква се и се излива в съда за ферментация.
На втория ден се прибавят винените дрожди. Материалът се смята за готов една седмица, след като течността престане да сладни, обикновено след 20-40 дни в зависимост от температурата.
Добре е дестилацията да се извърши с апарат за двойна дестилация, тъй като плодовите ракии съдържат доста вредни съставки. Отлежаването се извършва по традиционния начин в дъбови буренца.
В домашни условия може да стане в стъклени бутилки, като за оцветяване се използват обелено клонче от джанка за жълт цвят или 1 с.л. дъбови стърготини за светло кафяв цвят. Стърготини от калифорнийски дъб се предлагат в интернет. Оцветителят се отстранява 1 месец след поставянето му.
Важно! ! ! Използват се по-дребни, добре узрели ябълки от няколко сорта - ароматни, стипчиви, кисели в зависимост от предпочитанията на производителя.
Сладък сироп – вода и захар в тегловно съотношение 10 : 1.5 - 1.7 или вода и пчелен мед-съотношението зависи от качествата на меда.
Калвадос – традиционна френска рецепта е страхотно питие.
Коментари