Начин на приготвяне
Пресейте брашното със солта и бакпулвера, добавете захарта, яйцето и маслото, което е със стайна температура. Мачкайте с ръце до получаването на маслени трохи.
Крушите ги обелете и нарежете на малки парчета и залейте с лимоновия сок. В подходящ тиган сложете захарта, добавете марсалата и разтопете на котлона.
Постепенно сложете и нарязаните круши, кипнете и оставете 5-6 минути да поврат, след това отстранете и ги оставете да се охладят.
Застелете с намокрена и изцедена от водата хартия за печене дъното на тава с размери 22-26 см. Изсипете половината от маслените трохи и подравнете. Отгоре разпределете крушите и сложете още един слой маслени трохи.
Паят се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 35 минути. Трябва да се остави да се охлади поне за 10 минути, преди да се извади от тавата.
Преди поднасяне се поръсва с пудра захар и се декорира по ваш вкус.
Масленият пай с круши и марсала е уникален!