Начин на приготвяне
Пресейте килограм от брашното и направете кладенче, сложете солта, киселото мляко, олиото и оцет. Разбийте яйцата и го добавете.
Разтворете маята в топлото прясно мляко, сложете захарта и оставете да шупне.
Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте и от маята до пълното ѝ усвояване от брашното.
Месете тестото в продължение на петнадесетина минути до получаване на гладко и еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете на топло за час да втаса и увеличи обема си.
Разделете тестото на три части. Първата част оставете най- голяма, втората по малка и третата най-малка. Вземете най малката част, оформете на топка и сложете в намазана с малко масло тава.
Вземете следващата по големина част и разточете на тънка правоъгълна кора, намажете обилно с масло и навийте на руло. Тази част увийте около средната топа в тавата. Вземете домакинска ножица и направете леки разрези по рулото с разстояние около два сантиметра един от друг, колкото да се разтвори леко тестото.
Вземете и най-голямата част, разточете и нея на кора, намажете с масло и завийте на руло. Нея сложете в останалото пространство в тавата, като го увиете около предишното руло. Пак с ножица направете леки разрези по тестото.
Намажете с останалото масло и оставете да втаса за още 30 минути. Преди печене разбийте жълтъка, намажете цялата питка, поръсете със сусам и сложете в загрята фурна на 160 градуса за около час до златист цвят.
Рязаната питка с масло е неустоима!