Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна рязана питка с масло

Лесна рязана питка с масло

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Лесна рязана питка с масло
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
23/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Вкусна рязана питка с масло, с която може да посрещнете гости и да ги приветствате във вашия дом"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 20 г прясна (1/2 кубче)
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 100 г (за намазване)
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплена вода, заедно със захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и прибавете солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Прибавете всички продукти за тестото, без маслото. Замесете меко тесто. Веднага го разделете на четири равни части. Оформете на топчета и ги покрийте с памучна кърпа за 10-15 минути, колкото тестото да се отпусне.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко.

Върху набрашнен плот разточете всяко топче на тънка кора, с дебелина около 0, 5 см. Намажете ги с масло и ги поставете една върху друга. Последната само разточете. Оставете за 5 минути и след това разточете отново всички заедно. С остър нож разрежете на ленти с ширина 3 см. След това нарежете напречно, за да се получат квадрати.

Намажете малка тава с масло. Може да ползвате както кръгла, така и правоъгълна тава, дори и форма за кекс.

Наредете нарязаните квадрати на два или три реда, като оставяте място между тях. Не се стремете да са правилно подредени. Оставете питката да втаса за 20-30 минути на топло, покрита със стреч фолио.

След като е удвоила обема си, я намажете внимателно със силиконова четка с останалото масло.

Поръсете със семена по избор и сложете да се пече в загряна фурна на 160 градуса с вентилатор за 15 минути. След това увеличете температурата на 180 градуса и печете още 15 минути, до приятен загар.

Много вкусна питка с масло с пухкава вътрешност и хрупкава коричка. Не се колебайте да приготвите тази лесна рязана питка с масло за любимите си хора!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: