Персийска мусака

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Персийска мусака
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Интересна мусака без картофи, но с ароматна заливка, която ще ви накара да си поискате поне още една порция"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • гъби - 300 г консерва
  • кренвирши - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • топено сирене - 100 г
  • хляб - 1 бр филия
  • прясно мляко - 50 мл
  • кашкавал - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за намазване
  • белтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете филията хляб в прясното мляко за няколко секунди, извадете и изстискайте, за да отцедите.

Сложете киснатата филия в купа, добавете каймата, жълтъците, нарязаните гъби и нарязаните на ситно кренвирши. Подправете със сол и черен пипер, омесете добре.

Намажете тава с малко олио и сложете сместа в тавата. Сипете 2 ч.ч вода или бульон, така че сместа да се получи като каша. Нарежете топеното сирене на тънки парчета и подредете отгоре.

Сложете в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути докато цялата течност изври.

Разбийте белтъците на сняг, извадете мусаката от фурната, разпределете белтъците върху мусаката, настържете кашкавала и обилно поръсете отгоре.

Върнете във фурната на същата температура до златист цвят.

Рецептата за Персийската мусака е адаптирана от кухнята на Бени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: