Мусака в гювечета

Мусака в гювечета
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Какво се получава, когато се опиташ да приготвиш мусака в гювече? Чудо, истинско кулинарно чудо се получава"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг смес
  • лук - 2 глави
  • картофи - 1.5 кг
  • олио
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • Заливка
  • прясно мляко - 1 л.
  • кисело мляко - 250 г
  • брашно - 4 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете лука на ситно и в малко мазнина го запържете. Добавете каймата и бъркайте докато и тя се запържи. Сложете червения пипер, чубрицата, разбъркайте и махнете от огъня.

Прехвърлете в голяма купа, сложете нарязаните картофи, посолете и разбъркайте. Сложете от сместа в гювечетата, но не ги пълнете до горе.

Размийте доматеното пюре в топла вода и налейте във всяко гювече до обема на продуктите. Сложете мусаката в студена фурна и печете на 200 градуса около 40 минути.

През това време направете заливката. В голям съд с малко олио запържете брашното. Постепенно доливайте топлото мляко, като не спирате да бъркате.

Щом се сгъсти изключете котлона. Разбийте киселото мляко с яйцата и прибавете към сосът. Посолете и разбъркайте.

Извадете готовите гювечета и ги залейте. Върнете във фурната да се запече и заливката.

Мусаката в гювечета е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

юрий луканов
юрий луканов
нещо много вкусно и лесно за приготвяне добавете малко чер пипер и става вълшебно
12.01.2019 18:12