Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете лука на ситно и в малко мазнина го запържете. Добавете каймата и бъркайте докато и тя се запържи. Сложете червения пипер, чубрицата, разбъркайте и махнете от огъня.
Прехвърлете в голяма купа, сложете нарязаните картофи, посолете и разбъркайте. Сложете от сместа в гювечетата, но не ги пълнете до горе.
Размийте доматеното пюре в топла вода и налейте във всяко гювече до обема на продуктите. Сложете мусаката в студена фурна и печете на 200 градуса около 40 минути.
През това време направете заливката. В голям съд с малко олио запържете брашното. Постепенно доливайте топлото мляко, като не спирате да бъркате.
Щом се сгъсти изключете котлона. Разбийте киселото мляко с яйцата и прибавете към сосът. Посолете и разбъркайте.
Извадете готовите гювечета и ги залейте. Върнете във фурната да се запече и заливката.
Мусаката в гювечета е много вкусна.
Коментари