Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Гръцка баклава с кексова плънка

Гръцка баклава с кексова плънка

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Гръцка баклава с кексова плънка3 / 4
22/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Кой може да отрече, че гръцките рецепти за баклава са сред най-сполучливите?"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка Фамилия
  • яйца - 4 - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр
  • орехи - 1.5 ч.ч
  • масло - 125 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 2.5 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете корите на две части. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Накрая добавете едро смлените орехи и разбъркайте с шпатула.

В подходяща тава подредете 1/2 от корите, като всяка мажете с разтопено масло. Изсипете кексовата смес и подредете останалите кори, също намазани с масло. С остър нож нарежете внимателно баклавата.

В касерола сипете олиото и го сгорещете. Залейте баклавата и печете на 180 градуса, около 35-40 минути. Оставете да се охлади, поне за 4 часа и пак я нарежете (при печене се слива). Пригответе сиропа от захарта и водата.

Варете 5-6 минути, добавете ванилията и залейте вашата баклава. Консумирайте добре охладена.

Получава се невероятен гръцки сладкиш, с който можете да зарадвате вашите гости и близки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
511
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ще приготвя тази година по тази рецепта Благодаря
15.12.2023 21:19
2
Потребител#266668
Потребител#266668
Два пъти я правя вече! Страхотна е!
30.11.2020 12:46
Veselina
Veselina
Хубав десерт, рецептата също ми хареса. Неможе да не се отбележи че изглежда и много добре.
22.10.2016 17:20
19
3
1
Покажи всички подкоментари