Начин на приготвяне
В съд се кипва вода и се посолява. През това време мидите се почистват, ако има леко отворени опитайте да ги затворите, а тези, които не може отделете. Загрейте голям тиган с похлупак.
Стъблата на магданоза се режат и отделят, а листата се накъсват на грубо. Във вече врящата вода се слагат спагетите и се готвят ал денте. 5 минути преди да са готови във вече загретия тиган сложете екстра върджин зехтина (около 4 лъжици) и сложете чесъна и стъблата на магданоза да се запържват.
Щом чесънът започне да променя цвета си добавете мидите и сипете виното. Добавете и лютите чушки и сложете похлупак. Ще излезе пара и ще започне да се чува цвърчене, мърдайте тигана, за да разбърквате.
След 3-4 мин. мидите ще започнат да се отварят, а пастата вече трябва да е готова. Ако има неотворени миди ги махнете, добавете пастата, като преди това я отцедите добре. Сипете и листата на магданоза.
Бърка се 1-2 мин, за да може пастата да поеме сосовете от мидите. Накрая се добавят чери доматките и се сервира веднага. Често италианците ядат тази паста с някакво хубаво хлебче, защо не и чесново.