Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Спагети Вонголе - класическа рецепта

Спагети Вонголе - класическа рецепта

Спагети Вонголе - класическа рецепта1 / 2
24/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Рецепта добре известна в Кампания, Италия, част от Неаполитанската кухня."

Необходими Продукти

  • миди бели пясъчни - 1 кг, Вонголе
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 4 ск.
  • чери домати - 10 бр.
  • бяло вино - 250 мл
  • спагети - 400 г
  • морска сол
  • черен пипер
  • зехтин - екстра върджин
  • люти чушки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд се кипва вода и се посолява. През това време мидите се почистват, ако има леко отворени опитайте да ги затворите, а тези, които не може отделете. Загрейте голям тиган с похлупак.

Стъблата на магданоза се режат и отделят, а листата се накъсват на грубо. Във вече врящата вода се слагат спагетите и се готвят ал денте. 5 минути преди да са готови във вече загретия тиган сложете екстра върджин зехтина (около 4 лъжици) и сложете чесъна и стъблата на магданоза да се запържват.

Щом чесънът започне да променя цвета си добавете мидите и сипете виното. Добавете и лютите чушки и сложете похлупак. Ще излезе пара и ще започне да се чува цвърчене, мърдайте тигана, за да разбърквате.

След 3-4 мин. мидите ще започнат да се отварят, а пастата вече трябва да е готова. Ако има неотворени миди ги махнете, добавете пастата, като преди това я отцедите добре. Сипете и листата на магданоза.

Бърка се 1-2 мин, за да може пастата да поеме сосовете от мидите. Накрая се добавят чери доматките и се сервира веднага. Често италианците ядат тази паста с някакво хубаво хлебче, защо не и чесново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: