Начин на приготвяне
Не забравяйте, че мидите трябва да бъдат затворени и отворени, само когато са сварени.
В тигана се налива зехтин (може да се добави още малко масло), чесънът се нарязва на едро и се слага в олиото. Когато чесънът започне да покафенява, го извадете и потопете мидите в маслото.
Бъркате около две минути и добавяте чаша бяло вино/шампанско, по-нататъшният процес се нарича много красиво: шампанизиране.
Бялото вино започва да кипи като мехурчета от шампанско, алкохолът се изпарява, но киселинността и ароматът остават.
Малко след това черупките на мидите са вече отворени. Добавете малко ситно нарязан магданоз и поръсете с лимонов сок.
Сварете пастата отделно според инструкциите като следователно на две минути по малко от указаното време.
В тиган загрейте зехтин и масло, добавете чесъна и чери домати и бейби пиперки нарязани на половинки и каперсите, малко бяло вино и сложете пастата в тигана, разбъркайте, буквално 2 минути, добавете ситно нарязан магданоз с босилек и сложете в чиния, а отгоре мидите с черупките.
И разбира се - консумирайте с удоволствие в компанията на скъпи гости или любими хора до себе си и не забравяйте също и с чаша-две студен новозеландски Совиньон!
Отлично диетично и леко италианско ястие са тези миди Вонголе с паста Хармоника