Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Биск от скариди

Биск от скариди

Биск от скариди1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Гладка ароматна супа, типична за Френската кухн, най-често на основата на морски дарове"

Необходими Продукти

  • скариди - 500 г цели
  • олио - ½ с.л.
  • лук - 2 глави, на филийки
  • моркови - 1 бр., настърган на едро
  • целина - 2 стръка селъри, нарязани на дребно
  • домати - 1 бр. обелен
  • лимони - 1/4 сок
  • мащерка - 1 щипка
  • масло - 45 г
  • брашно - 25 г
  • бренди - 3 с.л.
  • сметана - 100 мл готварска
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • букет гарни
  • дафинови листа - 1 пресен стрък
  • мащерка - 1 стрък
  • магданоз - 4 стръка
  • праз - 1 листо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Букет гарни начин на приготвяне: Съберете на китка стръковете дафинови листа, мащерка и магданоз, завийте ги със зеленото листо праз и завържете с конец или др.

Сварете в бульон за супа или сосове, като след варенето се отстранява. Букетът гарни се използва, прикрепен към риба при печене на скара, ако е указано в рецептата, за придаване на аромат.

Гръбната вена на скаридите се почиства. Варят се в кипяща, подсолена вода съвсем малко.Бульонът се отцежда и запазва. Скаридите се белят и се запазват и главите и черупките им.

В голям тиган на средна температура се загрява олиото и се добавят главите и черупките. Често се разбъркват, докато се позапържат. Огънят се намаля леко и се добавят лукът, селърито и морковите. Оставят се да омекнат на огъня (5-7мин.). Разбърквайте от време на време, докато лукът омекне.

Залива се с бульонът от скаридите и се добавя доматът, лимоновия сок и подправките. Сместа се оставя да кипне и огъня се намаля. Оставя се да къкри под капак около 25 мин. Сместа се сваля от огъня и се прецежда, ако се налага и два пъти.

Маслото се загрява на среден огън. Брашното се добавя и бърка, докато се позапържи. Добавя се и брендито и на тънка струйка прецеденият бульон. Енергично се бърка през цялото време, за да се получи гладка смес. Добавя се останалият бульон и се подправя още, ако е необходимо.

Огънят се намаля, покрива се и се оставя да къкри 5 минути при често разбъркване.

Добавя се сметана и ако е нужно още сок от лимон. Накрая, за да се изравнят температурите, се добавят и скаридите за няколко минути.

Издава се поръсена с магданоз и хрупкаво хлебче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: