Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се начупва живата мая. След което се добавя и хладкото прясно мляко. Добавят се яйцата, като един жълтък се оставя за помазване, солта, захарта, маслото. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя на топло за около 30 минути. След като втаса, тестото се разделя на две по-големи топки и една по-малка. Едната по-голяма топка тесто се разточва на правоъгълник и върху нея се начупва от топеното сирене. След което се навива на стегнато руло. Оставя се настрани.
Взема се втората голяма топка тесто и тя се разточва на правоъгълник. По средата се слага навитото на руло тесто. Отстрани тестото се реже на ивици почти до рулото. След което започва да се сплита, но не много стегнато. След като сплетете тестото, се слага в тава, която е предварително помазана с олио и набрашнена.
Слага се отстрани, а в средата на тавата се слага по - малката топка тесто. Тя се оформя на хубаво топче и се поставя в средата. Готовата пита се оставя да втаса за 30 минути. През това време се замесва бялото тесто. То се прави от малко тесто, брашно и вода. След като питата втаса се помазва със жълтъка и малко олио. Отгоре се слага украсата от бялото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби. Ако клечката е суха, значи питата е готова.