Начин на приготвяне
1. Веднага след като закупите мидите, ги накиснете в студена вода, поизчистете ги и махнете мустачетата на мидите.
2. Сложете мидите в голяма тенджъра с подсолена вода и чаша бяло вино + дафиновите листенца.
3. Варете за около 12 -13 минути.
4. Разклатете добре, за да се отворят всички миди и дръпнете от контлона.
5. Отцедете мидите като запазите половин чаша от бульона им.
6. В тиган сложете маслото с чесъна, нарязан на ситно, щипка червен пипер и топеното сирене, нарязано на парченца.
7. Разбъркайте леко, изчакайте да закъкри и сиренето да се разтопи.
8. Сложете сметаната, която предварително е разбъркана в купа заедно с щипка червен пипер.
9. Добавете и бульона от самите миди и разбъркайте всичко.
10. Добавете мидите и покрийте с капак за 15-тина минути.
11. Сервирайте с нарязан на синто магданоз.
Бележка: Ако мидите са от ферма или някой рибар, прецедете бульона, за да няма пясък в него. Всички счупени миди и неотворили се такива се изхвърлят.
Мидите с топено сирене и сметана са готови.