Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото и добавете маята, разтворете я и сложете захарта и супена лъжица от брашното. Оставете маята да шупне и утрои обема си.
Пресейте брашното в купа и направете в средата кладенче. Отделете един жълтък от яйцата за намазване в края и сложете яйцата в кладенчето. Посолете брашното и сложете мекото масло. Размесете с ръце и сипете млякото с маята.
Омесете гладко тесто, което да не лепне по ръцете, покрийте го с чиста кърпа или фолио и оставете да втаса за час.
Бекона и сиренето нарежете на парчета, бекона разрежете на тънко, но така че да може да увиете парче сирене в него.
Размесете тестото, изкарайте натрупалия се в него въздух и разточете на кора, навийте я на руло и след това разрежете на около 15 парчета. Всяко парче разточете малко и сложете в него парче сирене обвито в парче бекон.
Затворете тестото и оформете на топче. Във всяко топче трябва да има сирене с обвит бекон около него.
Намажете тава с малко олио и подредете топчетата произволно в нея. Намажете с разбития жълтък и оставете да втаса отново за 30 мин.
Загрейте фурната на 170 градуса. Поръсете питата с малко сусам и сложете да се изпече за около 50 мин.