gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Селски лучник

Селски лучник

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
3742k9642k8
Селски лучник
Снимка: Христилияна Василева
1 / 5
31/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Такъв лучник могат да ви приготвят само на село - богат, ароматен и с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 500 г
  • вода - 1 чаена чаша хладка
  • мая - половин кубче жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • За плънката
  • лук - около 400 - 500 г
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. В брашното се прави кладенче и в него се начупва живата мая. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса 20 - 30 минути.

През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто.

Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.

С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио.

След това се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
511
42
30
21
10
Дай твоята оценка: