Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта докато станат пухкави и светли - като крем. Внимателно прибавяме към тях нишестето, а после и брашното смесено с бакпулвера. Разбъркваме с шпатула, като внимаваме да не спадне сместа.
Слагаме пакетче ванилия и няколко капки есенция ром. Сипваме тестото в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазана с мазнина. Разстиламе тестото равномерно. Печем в загрята на 180 градуса фурна, като внимаваме да не препичаме. Блатът се изпича бързо.
Белим ябълките, почистваме от семената и нарязваме на кубчета. Слагаме в касерола, смесваме със захар /3 супени лъжици / и наливаме малко вода.
Варим ябълките докато омекнат. Изваждаме от образувалия се сироп (ще използваме сиропа за напояване на блата). Отцеждаме парченцата ябълки.
Сладкарската сметана разбиваме с миксер. Смесваме с отцедените сварени парченца ябълки. Изпечения блат изваждаме от фурната и охлаждаме. Напръскваме с ябълковия сироп.
Намазваме със сметаната и ябълки. Навиваме руло. Нарязваме на парчета по диагонал. Сервираме парченцата руло изправени в чинийка и гарнирани с парченца пресни ябълки.