Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Домашен пестил от дюли

Домашен пестил от дюли

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Домашен пестил от дюли
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Пестил от дюли - вълшебен вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • захар - 800 г
  • лимони - 1 бр.
  • карамфил - 4 гвоздейчета
  • кардамон - 2 зърна
  • канела - 1/3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на пестила се използват хубаво узрели плодове. Измиват се добре със студена вода.

Всяка дюля почистете от семките и нарежете на 6 парчета. Измийте лимона и също го нарежете.

В тенджерка налейте вода и оставете да заври. Добавете дюлите, лимона и ароматните подправки. Варете около 15 минути. Отцедете дюлите от водата. Отстранете лимоните и подправките.

Добавете захарта и варете на слаб огън около 1 час. Трябва да разбърквате от време на време, за да не загори. След като дюлите са сменили цвета си, ги пасирайте и върнете обратно на котлона за десетина минути (постоянно бъркайте). Застелете подходяща тавичка с хартия за печене.

Изсипете сместа (трябва да бъде с дебелина, не повече от 1.5 см), загладете и оставете да изстине. Оставете го на проветриво и сухо място около 4-5 дни.

Нарежете на кубчета и ги оваляйте в захар. Съхранява се в кутия на хладно място (хладилника).

Домашният пестил от дюли е готов.

Източник: Добър апетит с Peych

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: