Начин на приготвяне
За приготвянето на пестила се използват хубаво узрели плодове. Измиват се добре със студена вода.
Всяка дюля почистете от семките и нарежете на 6 парчета. Измийте лимона и също го нарежете.
В тенджерка налейте вода и оставете да заври. Добавете дюлите, лимона и ароматните подправки. Варете около 15 минути. Отцедете дюлите от водата. Отстранете лимоните и подправките.
Добавете захарта и варете на слаб огън около 1 час. Трябва да разбърквате от време на време, за да не загори. След като дюлите са сменили цвета си, ги пасирайте и върнете обратно на котлона за десетина минути (постоянно бъркайте). Застелете подходяща тавичка с хартия за печене.
Изсипете сместа (трябва да бъде с дебелина, не повече от 1.5 см), загладете и оставете да изстине. Оставете го на проветриво и сухо място около 4-5 дни.
Нарежете на кубчета и ги оваляйте в захар. Съхранява се в кутия на хладно място (хладилника).
Домашният пестил от дюли е готов.
Източник: Добър апетит с Peych