Начин на приготвяне
Почистете дюлите от твърдата сърцевина, не ги белете, ако нямат белези и тъмни петна по кората. Ябълката обелете и почистете.
Нарежете плодовете на парченца, не много големи, посипете ги със захар, налейте им около 130 мл вода и сока от лимона. Сложете на котлона. Варете първоначално на силен огън до редуциране на сиропа почти наполовина. Тогава сложете маслото и канелата и намалете температурата с 3-4 степени. Гответе до леко червеникав цвят при постоянно разбъркване.
Разбийте яйцата със захарта и към тях налейте млякото и олиото. Добавете кората от лимона настъргана на фино ренде, само жълтата и част.
Пресейте към сместа брашното с бакпулвера и щипка сол и разбъркайте с плавни движения в кръг (само в една посока) до цялостното интегриране на брашното.
В съд/форма за сладкиш, предварително намаслена и набрашнена (с изключение ако е силиконова) и с вместимост 1 л, сипете малка част от сместа, колкото да покрива 1 пръст дъното. Разпространете равномерно по- голямата част от плодовете и излейте останалата смес. Отгоре сложете останалите дюли и ябълки.
Печете плодовия сладкиш в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути или до суха клечка.
След изваждане от фурната изчакайте 5 минутки и отделете от формата.
Оставете сладкиша с дюли да изстине върху решетка, преди да нарежете.
Да ви е сладко!
Коментари