Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Пестил от праскови

Пестил от праскови

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пестил от праскови
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Не просто вкусен и ароматен, но и най-здравословният начин да съхраним лятото не само за още един сезон, а за цели пет години"

Необходими Продукти

  • праскови - 1 кг добре узрели
  • нишесте - 1 с.л. пшенично
  • ванилия - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвам добре узрели, дори меки праскови. Измивам ги добре, изчиствам ги от костилките и нарязвам на парченца. Минавам ги на машинка, с приставка за отделяне на люспите. Тъй като в купата с отделените люспи остава малко от плода ги връщам поне 2-3 пъти.

Полученото пюре слагам да се ври на слаб огън. Бъркам непрекъснато, като добавям нишестето, предварително разбито с малко студена вода или от пюрето. Получава се гъста ароматна каша.

Преди да отстраня от котлона, добавям ванилията, чийто аромат обогатява вкусовите качества.

Пестилът се изсипва в тава, постлана с леко намазнена с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава на слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. После ги слагам на слънце, покрити с тензух.

Като хване хубава твърда коричка, го обръщам от другата страна. Сполучлив опит имах и със стреч-фолио, без мазнина, получава се /не мирише на мазнина/ !

Като изстине, се навива на руло и се прибира на сухо и хладно. По същия начин пробвах и с праскови, пъпеш, круши и грозде, по същата технология.

Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, съхраняван на сухо и хладно, без да загуби вкусовите си качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Здравейте , първо ме извинете за закъснелият отговор, сега разполагам с време. За пестила- абсолюнто аматьорска история тази есен. Съпругът ми ме изненада с нова месомелачка / и за сок/ на ток. Тъй като съм фен на домашната зимнина , а и ръцете ми се откъсваха да стържа домати. Освен, че се ме отмени ,с машината спестих и време. Тъй се роди и идеята за пестила. Преди сушах сливи и плодове на терасата, но това заема много място, а то такова няма. Това е най-удачният вариант за сушене на плодове.Това ми беше пробно, снимките случайни / можех и възопчетата да снимам, но нямах идея - на лятото/. Когато плодовете са в сезона си, те са много сладки. За прасковите- купувам в големи количества- Твърдите похапваме с детето, а по-меките заделям, тях минавам на машината.Колкото по-узрели , толкова по-сладки. Вие спокойно можете да пробвате част от консистенцията и да прецените- всеки, според вкуса. Тази година съм се нахъсала за доста комбинации, които на драго сърце ще споделям с вас, а и снимките ще са обективни. Ще започна с череши, към които ще добавя индрише за аромат. Мога да Ви споделя, че вкусът, естествено съхранените витамини и удовлетворението, че е минало през ръцете ми голяма работа.Важно е само да се суши на непряка слънчева светлина. В края на слънцето не ми беше достатъчно, затова малко "запечатвах"във фурната и после навън. Дано съм Ви била полезна, приятна седмица и успех!
27.02.2017 09:52
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Достатъчно сладко ли се получава само от плодовете без да му се добавя захар?
24.02.2017 17:43