Начин на приготвяне
Използвам добре узрели, дори меки праскови. Измивам ги добре, изчиствам ги от костилките и нарязвам на парченца. Минавам ги на машинка, с приставка за отделяне на люспите. Тъй като в купата с отделените люспи остава малко от плода ги връщам поне 2-3 пъти.
Полученото пюре слагам да се ври на слаб огън. Бъркам непрекъснато, като добавям нишестето, предварително разбито с малко студена вода или от пюрето. Получава се гъста ароматна каша.
Преди да отстраня от котлона, добавям ванилията, чийто аромат обогатява вкусовите качества.
Пестилът се изсипва в тава, постлана с леко намазнена с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава на слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. После ги слагам на слънце, покрити с тензух.
Като хване хубава твърда коричка, го обръщам от другата страна. Сполучлив опит имах и със стреч-фолио, без мазнина, получава се /не мирише на мазнина/ !
Като изстине, се навива на руло и се прибира на сухо и хладно. По същия начин пробвах и с праскови, пъпеш, круши и грозде, по същата технология.
Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, съхраняван на сухо и хладно, без да загуби вкусовите си качества.
Коментари