Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник със свинско

Лучник със свинско

Лучник със свинско
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Когато в един лучник открием освен лук и крехко свинско месце, се чувстваме като някой, уцелил шестица от тотото"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 300 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - около 700 г
  • За плънката
  • свинско месо - 300 г
  • лук - 5 глави големи
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • кимион
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • За намазване
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от водата сложете захарта, натрошената мая и 2 с.л. брашно. Покрийте и оставете да се активира. Към останалата вода сложете млякото, солта, олиото, жълтъка + белтъка и разбъркайте.

Направете кладенче и изсипете сместа+активиралата се мая. Омесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте и оставете да удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Накълцайте свинското месо на много ситно, сложете го в загрята мазнина да се запържи, като бъркате периодично.

Когато месото е почти готово, добавете нарязания на ситно лук. Щом и лукът се запържи добавете доматеното пюре и подправките. Оставете леко да се охлади.

Втасалото тесто разрежете на малки късове. Върху набрашнен плот всеки къс разточете на елипсовидна форма. В долната част сложете по 2 с.л.от сместа, а горната разрежете на ленти.

Навийте на рулце и свийте като охлюв. Наредете ги в намазнена тавичка, покрийте и оставете да втаса.

Разбийте киселото мляко с жълтъка и намажете.

Печете лучника в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Лучникът със свинско е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: