Начин на приготвяне
В част от водата сложете захарта, натрошената мая и 2 с.л. брашно. Покрийте и оставете да се активира. Към останалата вода сложете млякото, солта, олиото, жълтъка + белтъка и разбъркайте.
Направете кладенче и изсипете сместа+активиралата се мая. Омесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте и оставете да удвои обема си.
През това време пригответе плънката. Накълцайте свинското месо на много ситно, сложете го в загрята мазнина да се запържи, като бъркате периодично.
Когато месото е почти готово, добавете нарязания на ситно лук. Щом и лукът се запържи добавете доматеното пюре и подправките. Оставете леко да се охлади.
Втасалото тесто разрежете на малки късове. Върху набрашнен плот всеки къс разточете на елипсовидна форма. В долната част сложете по 2 с.л.от сместа, а горната разрежете на ленти.
Навийте на рулце и свийте като охлюв. Наредете ги в намазнена тавичка, покрийте и оставете да втаса.
Разбийте киселото мляко с жълтъка и намажете.
Печете лучника в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.
Лучникът със свинско е много вкусен.