Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб

Селски хляб

Селски хляб
Снимка: Марияна
2 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Вкус, с който сме израснали и с който искаме да отгледаме и децата си"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - 400 мл хладка, почти студена
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в малко вода, добавете захарта и 1 с.л.брашно. Покрийте и оставете маята да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче в него. Изсипете маята, олиото и солта.Замесете тесто като постепенно приемате от брашното.

Тестото трябва да е меко и нелепнещо. Сложете тестото в намазнен съд и покрийте със стреч фолио или кърпа. Оставете го да утрои обема си. Разделете тестото на две и без да го притискате офомете вашият хляб.

Поставете хляба в набрашнена тава.Поръсете го с брашно и направете леки разрези с остър нож. Покрийте с кърпа и оставете повторно да втаса около 20 минути. Изпечете хляба в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути на средна скара.

Източник:Ралица Николаева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Извинете, но около колко грама се получава готовият хляб? Идеята ми е да го приготвя в хлебопекарна машина, а за нея ми трябва тази информация. Благодаря.
01.12.2021 15:58
marcheva14
marcheva14
Елена, здравей!
Ще си разреша да кача още някоя и друга снимка към твоите на този чудесен "Селски хляб". Ще дам и малко разяснение как го приготвих аз днес. Освен това искам и да добавя още един начин за изпичането му и да стане още по-добър, така както направих аз.
Работих само с миксер и го оставих сам да измесва, като направо хвърлих продуктите вътре. Ползвах суха мая - бързодействаща. Първо ползвах два вида брашно, на една и съща марка, но различни по състав и съм доволна от резултата. Ползвах брашно на "Divella пълнозърнесто от мека пшеница - 400 г и бяло брашно на Mulino Bianco -400 г., но и аз основно работя с италианското брашно и винаги съм била много доволна. Водата която е посочена в рецептата не е достатъчна, при мен беше точно 600 мл, не ми е ясно ти как си го замесила с толкова малко течност?? и силно препоръчвам тези от вас които ще го направят да увеличат водата, за да се получи хубава еластична топка тесто. Оформих го с ножче го прорязах и го метнах във фурната на посочените градуси, като на дъното на фурната сложих и по-голяма купа пълна с вода за да има влага при печенето. Това спомага тестото да не изсъхва. След като беше готов, кората му на този вид хляб е доста твърда и затова го напръсках с вода и го завих в кърпа. Стана прекрасен. Благодаря за споделената рецепта.
03.11.2016 23:26
3
3
1
Покажи всички подкоментари