Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл от водата, захарта и 1 с.л. брашно. Брашното се пресява, прави се кладенче, солта се поръсва отстрани върху брашното.
В кладенчето се сипва олиото, активиралата мая и водата. Всичко се смесва и разбърква много добре с дървена лъжица.
Тестото трябва да стане гладко и лепкаво. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се оформя на топка, поръсва се малко брашно да не лепне.
Прехвърля се в съда за печене. Правят се няколко разреза с остър нож.
Обилно се поръсва с брашно. Хлябът втасва още 10 минути. Пече се на 180 градуса за 40-45 минути.
Бърканият селски хляб е готов.