Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сръбски селски хляб

Сръбски селски хляб

VecaVeca
Мастър Шеф
296812k
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Сръбски селски хляб
Снимка: Veca
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Мек и много вкусен хляб - опитайте и споделете и с нас"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 равна лъжица
  • сол - 1 лъжица с връх
  • свинска мас - 1 лъжица
  • брашно - 500 г
  • вода - по необходимост, за намазване преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малко вода разтворете маята, добавете захар и 1 лъжица брашно и оставете настрани за 5 минути, да се активира.

В дълбок съд сипете брашното, добавете сол и разбъркайте.

След това добавете активираната мая и след като замесите, добавете и свинската мас. Замесете меко тесто.

Покрийте го с чиста кухненска кърпа и оставете настрани да втаса.

Втасалото тесто за хляб сложете върху набрашнена повърхност и премесете, оформете хляба в желаната форма и поставете в правоъгълна тавичка с наложена кухненска хартия на дъното.

Покрийте отново и оставете да втаса още веднъж.

Направете прорези с остър нож върху втасалото тесто на 4 места, намажете с вода и поставете да се пече в предварително загрята на 200°C фурна за 30 минути - според фурната.

По необходимост намалете температурата, за да не загори домашният хляб.

Готовият хляб извадете от фурната, завийте с голяма кърпа и оставете да се охлади.

Съвет: Пека хляба на 200 градуса за 15 минути. След това покривам с алуминиево фолио, за да не изгори, а да се изпече добре. С фолиото пека още 15 минути.

Опитайте този сръбски домашен хляб, да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: