Начин на приготвяне
В малко вода разтворете маята, добавете захар и 1 лъжица брашно и оставете настрани за 5 минути, да се активира.
В дълбок съд сипете брашното, добавете сол и разбъркайте.
След това добавете активираната мая и след като замесите, добавете и свинската мас. Замесете меко тесто.
Покрийте го с чиста кухненска кърпа и оставете настрани да втаса.
Втасалото тесто за хляб сложете върху набрашнена повърхност и премесете, оформете хляба в желаната форма и поставете в правоъгълна тавичка с наложена кухненска хартия на дъното.
Покрийте отново и оставете да втаса още веднъж.
Направете прорези с остър нож върху втасалото тесто на 4 места, намажете с вода и поставете да се пече в предварително загрята на 200°C фурна за 30 минути - според фурната.
По необходимост намалете температурата, за да не загори домашният хляб.
Готовият хляб извадете от фурната, завийте с голяма кърпа и оставете да се охлади.
Съвет: Пека хляба на 200 градуса за 15 минути. След това покривам с алуминиево фолио, за да не изгори, а да се изпече добре. С фолиото пека още 15 минути.
Опитайте този сръбски домашен хляб, да ви е сладко!