Начин на приготвяне
В млякото разтворете захарта, солта, канелата и маслото. Направете кладенче в брашното изсипете сместа и добавете маята.
Замесете меко нелепнещо тесто, като приемате постепенно от брашното. Покрийте със стреч фолио и оставете за един час.
Обелете ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги нарежете на тънки полумесеци.
Разделете тестото на 3 части и върху набрашнен плот разточете три правоъгълника. Всеки правоъгълник разрежете на 9 ленти.
В тавичка с размер 22 см сложете хартия за печене. Вземете една лента от тестото и я навийте на охлюв в средата на тавата.
Около нея наредете изправени полумесеци ябълки. Около ябълките сложете друга лента тесто и повтаряте всичко до изчерпване на продуктите. Поръсете с 4 с.л. захар и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Разтопете 100 г масло и го смесете с 2 с.л. захар и 1 ч.л. канела.
Извадете готовия ябълков сладкиш и още топъл го намажете обилно със сместа.
За тези, които нямат време, или не могат да месят, може да се направи и с бутер тесто.
Точеният сладкиш с ябълки е готов.
Коментари