Точен сладкиш с ябълки

Точен сладкиш с ябълки
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Искате ли да приготвим този сладкиш заедно и после заедно да го хапнем"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 250 мл хладко
  • брашно - около 500 г
  • захар - 100 г
  • масло - 4 с.л. разтопено
  • сол - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • мая - 1 пакетче суха
  • за плънка
  • ябълки - 3 големи
  • за поръсване
  • захар - 4 с.л.
  • за намазване
  • масло - 100 г
  • захар - 2 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В млякото разтворете захарта, солта, канелата и маслото. Направете кладенче в брашното изсипете сместа и добавете маята.

Замесете меко нелепнещо тесто, като приемате постепенно от брашното. Покрийте със стреч фолио и оставете за един час.

Обелете ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги нарежете на тънки полумесеци.

Разделете тестото на 3 части и върху набрашнен плот разточете три правоъгълника. Всеки правоъгълник разрежете на 9 ленти.

В тавичка с размер 22 см сложете хартия за печене. Вземете една лента от тестото и я навийте на охлюв в средата на тавата.

Около нея наредете изправени полумесеци ябълки. Около ябълките сложете друга лента тесто и повтаряте всичко до изчерпване на продуктите. Поръсете с 4 с.л. захар и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Разтопете 100 г масло и го смесете с 2 с.л. захар и 1 ч.л. канела.

Извадете готовия ябълков сладкиш и още топъл го намажете обилно със сместа.

За тези, които нямат време, или не могат да месят, може да се направи и с бутер тесто.

Точеният сладкиш с ябълки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Пакетчето мая от колко грама е. Благодаря!
04.11.2016 12:41
1
Покажи всички подкоментари