Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Пирог Есенно листо

Пирог Есенно листо

Пирог Есенно листо
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Обичате ли да творите, пък било то и само в кухнята?"

Необходими Продукти

  • мая - 1 с.л. суха
  • тиква - 200 г сварена
  • вода - 100 мл от сварената тиква
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 500 г
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва нарязва на кубчета, залива се със студена вода и се вари до омекване. Отцежда се тиквата, като се отделя необходимото ни количество вода и в нея се разбърква сухата мая с 1 с.л. захар и оставяме да бухне.

Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се за 40 минути да втаса, покрито с фолио. От картон се изрязва шаблон на листо. Разточва се тестото на кръг върху хартия за печене, за да се пренесе по лесно в тавата.

Отгоре се нанася шаблона. С ножица се изрязва листо и се оформят жилите с нож. Питката се прехвърля с хартията в голямата тава от печката, намазва се с разбит жълтък и по разрезите за жилите се поръсва маково семе .

Печем в загрята фурна 180 градуса за 20 -25 минути. Изважда се и леко охладена се поръсва с малко пудра захар.

Рецепта от руски сайт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: