Начин на приготвяне
Фурна - включена на 177 градуса за 30 мин. и 165 градуса за 15-20 мин. Ползваме тортена форма с ринг около 20 см, добре намаслена или намаслена и покрита с хартия за печене
В блендер се смилат бисквитите на прах, добавят се захарта и разтопеното масло. Разбива се до хомогенност. С шпатула се изсипва в тортената форма. С дъното на чаша силно си притиска към основата на формата. Слага се във фурна и се запича на 170 градуса за около 8-10 мин. Охлажда се.
За тиквения слой: В купа се комбинират малко от захарта, канелата, джинджифил, карамфил, индийско орехче, сол. В миксер на ниска скорост се разбива сиренето около 2 мин. Постепенно на три пъти се добавя захарта и се разбива за 1-2 мин. Добавят се яйцата едно по едно и ванилията. Добавя се и тиквеното пюре и се разбива за около 1 мин. Изсипва се върху бисквитите. Заглажда се.
Тортената форма се поставя в плоска тава покрита с хартия за печене, за да не протече в началото на запичането. На най-долното ниво на фурната се поставя съд пълен с вода. По принцип повечето чийзкейкове се пекат на водна баня, но тук тази роля играе формата, напълнена с вода, която достатъчно овлажнява въздуха във фурната.
Пече се на 177 градуса за около 30 мин. и още на 165 градуса за още 15-20 мин, или докато ръбовете на чийзкейка са се отделили от формата и са се запекли приятно, а в средата е все още влажен и мек, и ако се разклати формата, това ще се види. Общото време за изпичане е около 40-60 мин.
За топинга: Докато се пече чийзкейкът, се разбърква с шпатула заквасена сметана с ванилията и захарта.
След като е готов сладкишът и изваден от фурната, веднага, още горещ, се залива с приготвената заквасена сметана. Разпределя се с шпатула и се допича за още 8 мин., за да се създаде топинг.
Изважда се от фурната и веднага с остър нож или метална шпатула се минава по края на формата. Това се прави задължително. Така се предпазва от напукване, защото при охлаждане чийзкейкът се свива.
След около 5-7 мин. върху него се поставя алуминиево фолио, за да се охлажда бавно. Когато е добре охладен, се поставя в хладилник най-малко за 8 часа или една нощ.
За украсата: Поръсва се със запечени обелени бадеми. Може и да се шприцова сметана, но по-елегантно стои с бадемите, а и аз не обичам прекалено натруфени сладкиши.
Тиквеният чийзкейк с бадеми е готов.
Източник: американска кухня
Забележка: изключителен вкус има този чийзкейк. Лек и приятен е. С кафявата захар е близо до запечен карамел. Но най-важното е, че не е сложен. Не намерих джинджифилови бисквити и затова съм ползвала общо 150 г Petit Beurre, като прибавих 1/4 ч.л. смлян джинджифил.
Тиквата е предварително изпечена и оставена на цедка хубаво да се изцеди, ако е необходимо. Трябва да е суха. Бисквитите, след като са положени във формата, могат да се поставят в хладилник, за да се стегнат. Или както аз направих - запекох ги точно за 8 мин. до хубави златисти крайчета по ръба на формата. Изпичането допринася за по-добър вкус. Въпрос на избор е.
Ако не се разполага с блендер, бисквитите могат да се начукат с дървено чукче в найлонов плик.