Сутрешни мекици с мая и сода

07/11/2016
Veselina
отVeselinaГотвач263562593
"Да знаете, че тези мекици са най-вкусни, когато са топли, а не само сутрин "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 393
  • Преглеждания за месеца304
  • Преглеждания за седмицата19
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/4 кубче
  • сода - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • брашно
  • олио - за пържене
  • мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Развиваме яйцето в купа и към тях добавяме 1 щипка сол. После прибавяме и 1 с.л. олио. Разбъркваме сместа.

В топлата вода прибавяме маята и я разбъркваме. Трябва добре да се разтвори.

В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме. Оставяме содата да шупне.

Добавяме киселото мляко със содата и разбъркваме. Постепенно прибавяме по малко от брашното, колкото поеме за меко тесто.

Прехвърляме тестото върху набрашнена маса и доомесваме. Оставяме тестото на страна за 30 минути да втаса. Полученото меко тесто го делим на малки топки.

В купичка си слагаме олио и си намазваме ръцете и оформяме с дърпане мекици.

Слагаме олио в тиган на котлона. В сгорещеното олио пържим мекиците от двете страни. Ядем ги с мармалад за закуска.

Рецептата е от кулинарен сайт.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Гергана  Георгиева
Това е най-доброто тесто за мекици, което някога съм правила. Най-хубавите пухкави и вкусни мекици! :-)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв