Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Сутрешни мекици с мая и сода

Сутрешни мекици с мая и сода

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Сутрешни мекици с мая и сода4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Да знаете, че тези мекици са най-вкусни, когато са топли, а не само сутрин"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 250 г
  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/4 кубче
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • брашно
  • олио - за пържене
  • мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Развиваме яйцето в купа и към тях добавяме 1 щипка сол. После прибавяме и 1 с.л. олио. Разбъркваме сместа.

В топлата вода прибавяме маята и я разбъркваме. Трябва добре да се разтвори.

В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме. Оставяме содата да шупне.

Добавяме киселото мляко със содата и разбъркваме.

Постепенно прибавяме по малко от брашното, колкото поеме за меко тесто за мекици.

Прехвърляме тестото върху набрашнена маса и доомесваме. Оставяме тестото на страна за 30 минути да втаса. Полученото меко тесто го делим на малки топки.

В купичка си слагаме олио и си намазваме ръцете и оформяме с дърпане мекици.

Слагаме олио в тиган на котлона.

В сгорещеното олио пържим мекиците от двете страни. Ядем домашните мекици с мармалад за закуска.

Сутрешни мекици с мая и сода са много вкусни с любимия ни традиционен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Липсва количество брашно :(
27.01.2023 18:26
1
Покажи всички подкоментари
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това е най-доброто тесто за мекици, което някога съм правила. Най-хубавите пухкави и вкусни мекици! :-)
05.12.2018 11:30
2