Начин на приготвяне
Развиваме яйцето в купа и към тях добавяме 1 щипка сол. После прибавяме и 1 с.л. олио. Разбъркваме сместа.
В топлата вода прибавяме маята и я разбъркваме. Трябва добре да се разтвори.
В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме. Оставяме содата да шупне.
Добавяме киселото мляко със содата и разбъркваме.
Постепенно прибавяме по малко от брашното, колкото поеме за меко тесто за мекици.
Прехвърляме тестото върху набрашнена маса и доомесваме. Оставяме тестото на страна за 30 минути да втаса. Полученото меко тесто го делим на малки топки.
В купичка си слагаме олио и си намазваме ръцете и оформяме с дърпане мекици.
Слагаме олио в тиган на котлона.
В сгорещеното олио пържим мекиците от двете страни. Ядем домашните мекици с мармалад за закуска.
Сутрешни мекици с мая и сода са много вкусни с любимия ни традиционен вкус.
Коментари